5 praktische BHV tips voor het bedrijfsleven

9 januari 2018

Wist je dat ieder bedrijf verplicht is om maatregelen te treffen op het gebied van interne bedrijfshulpverlening? Door dit goed in te regelen, kun je als organisatie de veiligheid van je medewerkers waarborgen.
In dit artikel delen wij enkele tips voor het inrichten van een BHV-organisatie, het toepassen van BHV op de werkvloer en het opleiden van medewerkers tot BHV’er.

Vijf tips voor het inrichten van een goede BHV-organisatie:

  1. Inventariseer de behoefte in een risicoanalyse. G4S Training & Safety adviseert om per tien medewerkers één BHV’er op te leiden. Het feitelijke aantal BHV’ers kan per organisatie verschillen. Dit is immers sterk afhankelijk van het totale aantal medewerkers, de aard van de dienstverlening en de branche waarin geacteerd wordt. Zo kan bijvoorbeeld bij kleine organisaties de eigenaar zelf de enige BHV’er zijn. Bij organisaties waar mensen met een kleinere zelfredzaamheid verblijven, zoals zorginstellingen, zal het aantal BHV’ers per persoon hoger moeten zijn.

  2. Stel een BHV-hoofdverantwoordelijke aan. Hoe groot jouw organisatie ook is, er is altijd iemand die de rol van BHV-hoofdverantwoordelijke op zich moet nemen. Bij kleinere organisaties kan dit bijvoorbeeld door de directeur of leidinggevende worden gedaan, maar je kunt er ook voor kiezen om een vaste medewerker aan te stellen en op te leiden tot preventiemedewerker. De hoofd BHV’er zet de lijnen uit en neemt de leiding. Dit vereist andere kwaliteiten dan die van een BHV-er. Lees ook: 'Hoofd BHV’er worden? Dit zijn je taken'

  3. Werf het gewenste aantal BHV’ers dat benodigd is. Vraag bij voorkeur werknemers die enthousiast zijn en de verantwoordelijkheden aankunnen. Deze medewerkers kunnen dit uiteraard naast hun normale functie invullen.

  4. Zorg voor een continue bezetting BHV’ers. Let erop dat er altijd BHV’ers aanwezig zijn op de werkvloer. Ook tijdens ziekte, verlof en vakantie van de BHV’er moet er iemand in actie kunnen komen. Maar ook thuis- en flexwerken is iets waar we steeds vaker rekening mee moeten houden. Stem de aanwezigheid daarom dus goed af op elkaar. Lees ook: ‘Een flexwerkende BHV-er, kan dat wel?

  5. Waardeer en beloon BHV’ers. In geval van nood zijn de BHV’ers de helden van de organisatie. Ze doen het geheel vrijwillig en moeten hun mannetje staan als het ertoe doet. Spreek daarom als werkgever regelmatig je waardering uit en beloon hun betrokkenheid.

Enkele praktische BHV tips:

  • Houd het hoofd koel. Wellicht is dit een inkoppertje. Toch kunnen we niet vaak genoeg benadrukken dat het beter is om jezelf de tijd te geven om de situatie in te schatten voordat je in de actie schiet. Adem in, adem uit.

  • Schat de situatie in. Maak altijd een inschatting van het gevaar in de situatie. Check wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert. Praat met het slachtoffer en stel hem of haar gerust. Schakel professionele hulp in en help het slachtoffer volgens de stappen die je leert in een BHV-cursus.

  • Ken de belangrijkste BHV-acties. Ontruimingen kun je oefenen. Maar lichamelijke eerste hulp beoefen je vaak alleen maar in de BHV basistraining en de BHV herhalingstraining. G4S Training & Safety plaatst regelmatig blogartikelen op de website om het BHV-geheugen op te frissen. Lees bijvoorbeeld het artikel: 'Schuilt er en verborgen held in jou? Reanimeren: zo gaat het'

  • Betrek ook niet-BHV’ers als het nodig is. Veiligheid is van en voor iedereen. Ook de omstanders die geen BHV-training hebben gevolgd kunnen een bijdrage leveren in geval van nood. Bij een ontruiming bijvoorbeeld. Belangrijk is dat iedereen op voorhand basisinstructies krijgt, zodat men weet wat te doen in geval van ontruiming.

Tips voor het opleiden van BHV-ers:

  1. Check welke rollen gewenst zijn op de werkvloer. Uit een risicoanalyse zal blijken welke ongevallen zich bij jullie op de werkvloer kunnen voordoen. Is er grote kans op ernstig lichamelijk letsel? Wellicht is het dan wenselijk om uw BHV’ers een verdiepende EHBO-opleiding te laten volgen. Lees ook: ‘Wat is het verschil tussen EHBO en BHV?

  2. Selecteer een BHV-cursus bij een professionele opleider. Ga in de zoektocht naar een BHV-cursus niet alleen op prijs af. Kijk ook naar de ervaringen van anderen met de opleider, of de opleiding voldoet aan de geldende NEN-EN- ISO/IEC 17024:2003 norm en of de opleider wel het gewenste maatwerk kan bieden. Bij G4S Training & Safety staat zowel veiligheid als kwaliteit voorop. Al onze trainingen en opleidingen voldoen aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen. Lees meer over onze BHV basistraining of BHV herhalingstraining.

  3. Plan BHV herhalingstrainingen in om de kennis up to date te houden. Om aan de veiligheidseisen te blijven voldoen, dienen BHV’ers ieder jaar een herhalingstraining te volgen. Tijdens de BHV herhalingstraining zorgt G4S Training & Safety ervoor dat de BHV vaardigheden en kennis binnen één dag weer helemaal up-to-date zijn. Wij adviseren sowieso om na het afronden van de BHV basistraining alvast de herhalingstraining voor het volgende jaar in te plannen om het risico op het verlopen van je certificaat te voorkomen.

Training volgen bij G4S Training & Safety

Wil je na het lezen van deze BHV tips meer weten over BHV? G4S is gespecialiseerd in het opleiden van BHV’ers en alles dat komt kijken bij het neerzetten van een goede BHV-organisatie.

  • Nog geen BHV-certificaat? Kies voor een BHV-basistraining van G4S! Gespecialiseerde instructeurs leiden medewerkers binnen twee dagen op tot gecertificeerd bedrijfshulpverlener.
  • Heb je al een BHV-certificaat? Plan dan alvast de noodzakelijke BHV-herhalingstraining in en voorkom dat je certificaat verloopt! Binnen één dag ben je weer helemaal up to date.
  • Advies over jullie BHV-organisatie nodig? Bekijk de BHV-management trainingen van G4S.

G4S heeft handige methoden ontwikkeld om de risico’s in jouw organisatie grondig en objectief in kaart te brengen. Op basis van die analyse brengen wij helder advies uit over hoe je beveiliging en veiligheid in je organisatie kunt borgen. Lees meer over Risicomanagement en veiligheidsadvies van G4S

Powered by Froala Editor

GROOT AANBOD

aan veiligheidstrainingen

KWALITATIEVE LOCATIES

verspreid over het land

MAATWERK EN INCOMPANY

mogelijkheden voor jouw bedrijf

WERELDWIJD MARKTLEIDER

in veiligheidsdiensten

Advies nodig of speciale wensen?

We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

E-MAILADRES

NAAM

BEDRIJFSNAAM

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BERICHT