5 praktische BHV tips

5 praktische BHV tips

24-06-2014

Ieder bedrijf is verplicht maatregelen te treffen op het gebied van interne bedrijfshulpverlening. Een goede opzet van deze hulpverlening is belangrijk om de veiligheid van werknemers te kunnen waarborgen. Dit begint vaak bij de opzet van een goede BHV organisatie en selectie van de juiste BHV opleider.

5 BHV tips die je op weg helpen

  1. Stel binnen het bedrijf een hoofdverantwoordelijke voor de BHV aan. Dit kan bijvoorbeeld de directeur, of leidinggevende zijn (bij een middel-, klein bedrijf) of een vaste medewerker die wordt aangesteld als preventiemedewerker.
  2. Inventariseer de behoefte van het bedrijf in een risico-analyse. Adviseert G4S als vuistregel om één BHV'er per tien werknemers te hebben. Echter, dit is afhankelijk van de type organisatie en de branche waarin u werkzaam bent. Bij verschillende soorten bedrijven passen immers verschillende behoeftes. Zo kan bijvoorbeeld bij kleine winkels de winkelier zelf de enige BHV'er zijn. Bij organisaties waar mensen met een kleinere zelfredzaamheid verblijven, zoals zorgaanstellingen, zal de verhouding BHV'ers hoger moeten zijn.
  3. Selecteer naar de behoefte van het bedrijf het gewenste aantal BHV'ers. Deze medewerkers kunnen dit uiteraard naast hun normale functie invullen. Selecteer bij voorkeur werknemers die enthousiast zijn en de verantwoordelijkheden die bij een bedrijfshulpverlener komen kijken, aankunnen.
  4. Selecteer een BHV cursus bij een professionele opleider. Ga hier niet alleen op prijs af. Kijk ook bijvoorbeeld naar de reputatie van de opleider, of de opleiding wordt gecertificeerd volgens de NEN-EN-ISO/IEC 17024:2003 norm en of de opleider wel het gewenste maatwerk kan bieden.
  5. Hou rekening met herhalingstrainingen. Het is aan te raden om de BHV'ers jaarlijks te trainen. Met een BHV herhalingstraining waarborg je de kwaliteit van de bedrijfshulpverlener, blijft deze up-to-date en leert nieuwe dingen. Probeer bij het afsluiten van de BHV basis training, de herhalingstraining voor volgend jaar alvast met de opleider vast te leggen.

 

Succes met de inrichting van uw eigen BHV organisatie en selectie van de juiste BHV cursus!


«Terug

G4S traint jaarlijks 80.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/