5 tips om agressie te vermijden

5 tips om agressie te vermijden

01-02-2017

Helaas komt het nog steeds regelmatig in het nieuws: hulpverleners zoals ambulancepersoneel en BHV-ers die te maken krijgen met agressie. In 2016 trainde Harry Reijersen van G4S ruim 800 professionals en adviseerde organisaties in het omgaan met agressie. Wij vroegen hem wat wij zelf kunnen doen om agressie te voorkomen, als we een calamiteit of ongeval meemaken op straat of op het werk. Hij gaf ons vijf tips, waarmee wij de veiligheid van het slachtoffer en van onszelf kunnen vergroten.


1 – Laat familie en vrienden helpen

Geef familie of vrienden het gevoel dat ze zichzelf nuttig maken. Dat voorkomt dat ze de hulpverlener beschouwen als iemand die ze weghoudt van hun geliefde. Spreek ze in ieder geval aan en zeg dat u blij bent met hun aanwezigheid en hulp. Laat ze bijvoorbeeld op straat het verkeer regelen, uw koffer dragen of de hand vasthouden van het slachtoffer. Door ze te betrekken voelen mensen zich minder machteloos en reageren ze hun schok en frustratie niet op u af.


2 – Neem een open en vriendelijke houding aan

Als u als hulpverlener of BHV-er naar een calamiteit gestuurd wordt, voelt u ook zelf een zekere druk. En als omstander bij een ongeval ook. Neem uzelf voor om een open en vriendelijke houding te hebben naar de mensen om u heen. Onder stress neemt namelijk ons vermogen om rationeel te denken af met wel 70%. Ongemerkt kan u onder druk dus kortaf en onvriendelijk zijn, zonder dat de bedoeling is. Door uzelf voor te nemen om tóch open en begripvol te reageren, kunt u het effect van de adrenaline deels tegengaan. En als u begrip toont, dan roept u ook minder agressie op.


3 – Let op uw ademhaling

Als u stress ervaart, gaat u vaak hoger op de borst ademhalen in plaats van laag in de buik. Let eens bewust op uw ademhaling, wanneer u onderweg bent naar een calamiteit. Adem zo rustig mogelijk in door uw neus en uit door uw mond. U creëert dan meer rust in lichaam en geest. U wordt rustiger en blijft helder nadenken. Zo kunt u ook beter de handelingen verrichten die u geleerd zijn.


4 – Betrek anderen

Vaak bent u bij een calamiteit niet alleen. Vraag de ambulancechauffeur, een collega of een vriendelijke omstander om hulp. Laat ze achter u gaan staan, met het gezicht naar publiek of familie toe, terwijl u het slachtoffer verzorgt. Zo kunnen zij omstanders te woord staan. Ook kunnen zij u waarschuwen als er toch agressie ontstaat. Samen is beter dan alleen.


5 – Neem duidelijk de leiding

Neem bij een calamiteit de leiding en stuur mensen aan. Zeker als u op dat moment de enige hulpverlener ter plaatste bent. Als u laat zien dat u weet wat u doet, dan kalmeert het anderen. Wees gerust directief en geef duidelijke opdrachten. Als u de verantwoordelijkheid neemt, zullen mensen u ook eerder helpen.

 

Meer infomatie over de agressietrainingen van G4S vind u op deze website.


«Terug

G4S traint jaarlijks 100.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad BVBN NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/