Autoruit beslagen of bevroren?

Autoruit beslagen of bevroren?

07-01-2020

Beslagen of bevroren autoruit? Ermee rondrijden is niet alleen irritant en gevaarlijk, maar ook nog eens strafbaar. Je riskeert een flinke boete als je zicht in je auto wordt beperkt door ijs of condens. Zorg er daarom altijd voor dat je voorruit, achterruit, zijruiten en buitenspiegels vocht- en ijsvrij zijn. We zetten hier wat tips voor je op een rijtje.

Laten we eerst eens kijken naar de condens. Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor te veel condens in de auto en kan allerlei oorzaken hebben. Dit kan bijvoorbeeld komen door een natte jas of schoenen of je adem, maar ook niet goed functionerende rubbers bij de deuren, een verstopt interieurfilter of een kapotte afvoer in het aircosysteem kan dit verergeren. Heb je last van veel condens, dan kan het geen kwaad eens te onderzoeken wat de oorzaak kan zijn.

Poets de ruiten

Allereerst zorgt viezigheid op de ruit ervoor dat hij sneller beslaat. Maak de ruiten dus regelmatig schoon aan de binnenkant. Bij voorkeur niet met Glasex, want daar krijg je vaak strepen van die weer hinderlijk zijn. Gebruik in ieder geval een schone droge doek.

Gebruik de airco

Misschien zou je het niet denken, maar in de winter kan de airco goed van pas komen. Zet de airco aan indien je ruiten beslagen zijn en de condens is vanwege de droge lucht die je auto in wordt geblazen in no time verdwenen. Bovendien is het aan te raden om hem gedurende de winter zo nu en dan aan te zetten, hiermee voorkom je een muffe lucht.

Laat de ventilator blazen

Heb je geen airco, zet dan de verwarming aan. Het helpt vaak om eerst even naar de voeten te blazen en later pas op de voorruit. De vochtige lucht die eerst circuleert slaat dan niet direct op de voorruit. Let op: de kachel werkt pas naar behoren als je hebt gereden, dus wachten tot er warme lucht uit komt heeft weinig zin.

Plaats een vochtvreter

Er bestaan vochtvreters voor in de auto. Deze zakjes zijn gevuld met materiaal dat vocht absorbeert en je legt ze gewoon in de auto. Als deze aangeeft dat hij vol zit plaats je hem eventjes in de magnetron. Zo kun je hem oneindig gebruiken.

Vervang het binnenfilter

Het kan zomaar zijn dat het interieurfilter in de auto verstopt zit. Stof en vuil zorgen ervoor dat de lucht niet optimaal kan circuleren. De vochtige lucht kan hierdoor niet afgevoerd worden. Een nieuw filter is vrij eenvoudig te plaatsen.

Bevroren ruit aan de binnenkant

Geven de voorspellingen nachtvorst aan? Soms is het zo dat de condens zelfs een bevroren autoruit aan de binnenkant kan veroorzaken. Bij de nieuwste auto’s gebeurt dit niet. Maar heb je een wat oudere auto, dan kan het zijn dat er wat meer kiertjes en gaatjes zijn die zorgen dat de auto vochtig is aan de binnenkant en de vrieskou binnenlaten. Hoe dikker de ijslaag, hoe meer vocht. Het kan dus zijn dat je last hebt van een lekkage of kapotte rubbers. Check daarom de auto goed. Wellicht vind je een lek en kan je dit laten maken, waardoor krabben aan de binnenkant niet meer nodig zal zijn. Een slimme truc die in de tussentijd wel eens kan helpen is een heel dun laagje afwasmiddel op de ruit aanbrengen en daarna goed droogwrijven met een schone doek.

Moet je toch krabben? Dat is aan de binnenkant niet heel praktisch omdat de ruit een bolling heeft. Bovendien valt het ijs dan op je dashboard, wat na ontdooien weer voor een vochtige auto zorgt. Je kunt daarom beter wat ontdooispray op een doek doen en daarmee het ijslaagje wegpoetsen. En natuurlijk niet vergeten je verwarming op de ruitstand te zetten.

Voorruitfolie

Gewoon de autoruit ijsvrij krabben kan natuurlijk. Maar je bespaart jezelf bij voorspelde nachtvorst een hoop tijd door voorruitfolie op je voorruit te plaatsen. Let er wel op: dit kan alleen als de ruit droog is voordat je het folie erop legt. Is die nat vanwege de sneeuw of regen dan vriest de folie tegen het raam. Gooi in geen geval warm water over de ruiten! Een sterretje kan hierdoor een barst in je ruit veroorzaken.

Zet de ruitenwisser niet aan!

Zit er nog ijs op de voor- of achterruit? Zet dan de ruitenwisser nog niet aan om het weg te vegen. Je ruitenwisser slijt hierdoor veel sneller. Bovendien kan je ruitenwissermotor hierdoor kapot gaan. Uitkijken dus.

Voorbereid de weg op

Hopelijk kom je veilig de winter door. Wil je nog beter voorbereid de weg op en bijvoorbeeld leren wat je moet doen als je met je auto water raakt? Bekijk dan onze trainingen Road Safety.


«Terug

G4S traint jaarlijks 100.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad BVBN NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/