Controle kleine bouwlocaties door Inspectie SZW

Controle kleine bouwlocaties door Inspectie SZW

11-04-2014

De Inspectie SZW gaat in de maand mei intensief controleren  of ladders, trappen  en rolsteigers op kleinere bouwlocaties  veilig en goed worden gebruikt.  Jaarlijks gebeuren er met deze alledaagse arbeidsmiddelen op bouwterreinen nog steeds veel ongevallen.  Gemiddeld komen daarbij vijf mensen om het leven en houden tientallen bouwvakkers blijvend letsel over door een val van een ladder of steiger.

Het is niet de eerste keer dat de Inspectie zo’n gerichte controle uitvoert. Bij een gelijksoortige actie vorig jaar bezocht de Inspectie 487 bouwlocaties in diverse binnensteden. Op 77 % van deze kleine bouwlocaties werd toen onveilig gewerkt met steigers, ladders en trappen. Onvoldoende veiligheidsbesef en te weinig kennis van een goede opbouw en gebruik van deze arbeidsmiddelen is volgens de Inspectie een belangrijke  oorzaak van het grote aantal overtredingen.

De komende inspectieronde vindt plaats  in het hele land. Vooral kleine(re) bouwlocaties in de binnensteden worden bezocht. Het gaat dan om nieuwbouw, verbouw, onderhoud en reparatie door bouw- en aannemingsbedrijven, schilders en installateurs. Dit jaar wordt ook extra gekeken naar het aanbrengen en onderhouden van zonnepanelen op daken. Daarbij waren in 2013 vier doden te betreuren.

Als er onveilige situaties worden aangetroffen, zullen de inspecteurs het nemen van passende maatregelen afdwingen, zodat er veilig gewerkt wordt. Ze kunnen daarbij een waarschuwing geven, een boete uitdelen of werkzaamheden stilleggen.

Bron: Inspectie SZW

 

Bent u geïnteresseerd in een BHV Cursus? Schrijf dan nu in en klik op "Direct Inschrijven". Heeft u vragen? Neem dan nu contact met ons op via tel: 088-2728657 of per e-mail: trainingen@nl.g4s.com.


«Terug

G4S traint jaarlijks 100.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad BVBN NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/