Coronaproof hulpverlenen? Volg juist nu een EHBO- of BHV-cursus

Coronaproof hulpverlenen? Volg juist nu een EHBO- of BHV-cursus

09-06-2020

“Hoe kun je nu reanimeren zonder het risico te lopen op besmetting met het coronavirus?” Het is één van de vele vragen die wij krijgen van onze cursisten over het verlenen van eerste hulp in coronatijd. Gelukkig mogen we onze EHBO- en BHV-trainingen inmiddels weer geven en kunnen we hier extra aandacht aan besteden.

Vanwege het coronavirus hebben we bij G4S onze EHBO- en BHV-trainingen een tijdje stil moeten leggen. Dat wij nu de lessen weer kunnen hervatten is goed nieuws! Want juist door de coronasituatie zijn er een aantal zaken veranderd rondom EHBO- en BHV-werkzaamheden. Daarom is het ook nu relevant om een cursus te volgen. Zodat je in geval van nood precies weet hoe te handelen volgens de richtlijnen.

Aangepaste Eerste Hulp 

Bij veel eerstehulphandelingen kom je normaal gesproken binnen 1,5 meter afstand tot het slachtoffer. In onze trainingen besteden we aandacht aan hoe je toch veilig hulp kunt verlenen waarbij je zoveel mogelijk op afstand blijft. Dit kunnen levensreddende handelingen zijn zoals reanimatie, maar ook het helpen bij een bloedneus of een brandwond. 

Andere richtlijnen reanimatie

Voor reanimatie zijn er wijzigingen in de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad (NRR). Er wordt geen mond-op-mondbeademing meer gegeven, ook niet met een beademingsmasker. Uiteraard maken alle oorspronkelijke handelingen nog wel deel uit van de training en kan er ook veilig geoefend worden op een reanimatiepop. Zo ben je voorbereid wanneer de richtlijnen veranderen of wanneer je als hulpverlener zelf de afweging maakt om toch te beademen. Bijvoorbeeld in geval van hulpverlening aan een dierbare.

Hulp verlenen op 1,5 meter afstand

Hulpverlening kan in veel gevallen op een veilige afstand van 1,5 meter plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan hulp aan een slachtoffer met een bloedneus of brandwond. Eigen veiligheid staat altijd voorop. Draag handschoenen en vraag het slachtoffer om de andere kant op te kijken indien hulpverlening binnen 1,5 meter moet gebeuren. Het geven van gerichte instructies aan het slachtoffer is essentieel om samen een veilige situatie te creëren. In onderstaande video laat BHV-instructeur Bas zien hoe je in geval van een brandwond op veilige afstand toch behulpzaam kan zijn.

Trainen kan weer veilig

We hebben onze trainingen en trainingscentra aangepast om op een veilige manier trainingen te kunnen volgen bij G4S Training & Safety.

Weten wat je moet doen in geval van nood? Kijk voor een EHBO-cursus of BHV-cursus en de beschikbare data op een locatie bij jou in de buurt.
«Terug

G4S traint jaarlijks 100.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad BVBN NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/