Het gebruik van een AED

Het gebruik van een AED

16-04-2015

Elke week krijgen ongeveer 300 Nederlanders een hartstilstand. Bij een hartstilstand is reanimeren en een AED in veel gevallen van levensbelang. Een AED, of voluit een Automatische Externe Defibrillator, is een apparaat dat schokken geeft die er voor zorgt dat het hart van het slachtoffer weer op gang komt. Maar een AED is meer dan dat.

Een AED denkt voor je na

Op het moment dat de elektroden van de AED op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt worden analyseert het apparaat het hartritme van het slachtoffer. Vervolgens geeft het apparaat gesproken opdrachten aan de hulpverlener. De AED geeft aan of de hulpverlener door moet gaan met reanimeren of dat de hulpverlener een schok moet toedienen.

Geen onnodige schokken

De AED analyseert het hartritme continu en geeft alleen een schok wanneer dit nodig is. Het is niet mogelijk om iemand die geen hartstilstand heeft een schok te geven met de AED. Ook herstelde slachtoffers kunnen niet opnieuw een schok krijgen.

Burgerhulpverleners

Een AED mag alleen bedient worden door burgerhulpverleners die een reanimatiecursus gevolgd hebben. Als je deze cursus hebt gevolgd kan je je aanmelden als vrijwilliger. Als een slachtoffer in jouw buurt jouw hulp nodig heeft krijg je een smsje met de opdracht om naar het slachtoffer te gaan om het slachtoffer te reanimeren of om de AED op te halen en naar het slachtoffer te brengen.

Kamerfibrilleren

Bij iets minder dan 50% van de mensen die een hartstilstand hebben is kamerfibrilleren de oorzaak. Bij kamerfibrileren lopen de elektrische prikkels chaotisch door elkaar. Daardoor slaat het hart veel te snel. Alleen bij deze groep kan een slachtoffer gereanimeerd worden met defibrillatie. Als de hartstilstand een andere oorzaak heeft dan is defibrillatie niet mogelijk.

6 minutenzone

Een 6-minutenzone is een gebied waar het mogelijk is om binnen 6 minuten alle handelingen uit te voeren die nodig zijn voor een reanimatie. Binnen een 6-minuten zone dient meteen 112 gebeld worden. Via de alarmcentrale worden 2 ambulances gestuurd en worden er meteen burgerhulpverleners in de buurt ingeschakeld. Deze krijgen de opdracht om het slachtoffer te reanimeren of om een AED op te halen en deze naar het slachtoffer te brengen.

Zelf burgervrijwilliger worden? Bij onze BHV cursussen en EHBO cursussen wordt je ook opgeleid om de AED te gebruiken. Als je de cursus hebt afgerond kan je je aanmelden als burgervrijwilliger en kan je mee helpen met het redden van levens.


«Terug

G4S traint jaarlijks 80.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/