Wat te doen bij een beroerte?

Wat te doen bij een beroerte?

06-05-2020

Jaarlijks krijgen 42.300 mensen in Nederland een herseninfarct of -bloeding, daarnaast krijgen 54.900 mensen een TIA¹. In onze serie tips voor (thuis)hulpverlening behandelt BHV-instructeur Bas dit keer de symptomen van een beroerte.


Wat is een beroerte?

De term beroerte is een verzamelnaam voor verschillende ziektebeelden. Iemand die een beroerte heeft, heeft eigenlijk een TIA, herseninfarct of hersenbloeding. Bij een beroerte ontstaat er zuurstoftekort in de hersenen. Zonder tijdige medische hulp kan dit grote gevolgen hebben. 

Mond-spraak-arm, beroerte alarm!

Een beroerte is te herkennen aan de typische afwijkingen aan de mond, spraak en arm.

  • Hangende mond: vaak hangt één kant van het gezicht scheef. Controleer dit door het slachtoffer te vragen de tanden te laten zien.
  • Het slachtoffer heeft moeite met duidelijk spreken.
  • Verlamming in een arm. Het slachtoffer heeft weinig controle over een arm. Vraag het slachtoffer om de armen omhoog te brengen en de handpalmen naar boven te draaien om dit te controleren.

Vermoed je een beroerte? Bel direct 112!

Het is belangrijk snel te handelen bij het vermoeden van een beroerte. De gevolgen kunnen ernstig en blijvend zijn.

Meer leren? Volg een EHBO-cursus

¹Bron: Hersenstichting, 07-05-2020


«Terug

G4S traint jaarlijks 100.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad BVBN NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/