Kerstboom opzetten? Denk aan je veiligheid!

Kerstboom opzetten? Denk aan je veiligheid!

10-12-2018

De feestdagen staan weer voor de deur. Traditioneel is dit dé tijd van het jaar voor veel gezellige (bedrijfs)feestjes, etentjes en natuurlijk voor het gezellig maken van huis, tuin en werkomgeving met onder andere kerstbomen en andersoortige versiering. Graag geven wij je enkele praktische tips voor een veilige kerst.

Welke kerstboom kies je?
Kerstbomen zijn er in vele soorten en maten. Kunstkerstbomen zijn brandveiliger dan natuurlijke bomen. Wil je een kunstkerstboom in jouw zakelijke omgeving plaatsen? Zorg er dan voor dat deze geïmpregneerd is door een erkend bedrijf. Kies je toch voor een echte boom? Kijk dan naar een boom die vocht vast kan houden; deze zijn minder brandbaar. Kies bij voorkeur voor een boom met kluit en geef deze dagelijks water.

Tips voor het plaatsen van de kerstboom
Natuurlijk geef je jouw kerstboom een mooi plekje in huis of op kantoor. Let erop dat deze niet voor een (nood)deur wordt geplaatst en zorg voor voldoende afstand tussen bijvoorbeeld gordijnen of andere gemakkelijk brandbare materialen. Zorg er altijd voor dat de kerstboom stevig staat en dat de afstand tussen de boom en een uitgang minimaal 1,5 keer de hoogte van de boom is. Als deze onverhoopt omvalt, dan blokkeert het de uitgang niet.

      

Kerstboomversiering
Als de boom eenmaal staat, kan het versieren beginnen. Gebruik in verband met brandgevaar echter nooit echte kaarsjes in een boom! Wist je namelijk dat een droge boom die vlam vat de kamer waarin deze staat binnen dertig seconden in een ware vuurzee om kan toveren? Daarom ook tijdens de kerstdagen: Safety First! Kies voor verlichting goedgekeurde verlichting. Bijvoorbeeld verlichting met een KEMA-keurmerk.

Overige kerstversiering
Gebruik niet-brandbare, geïmpregneerde versiering. Zorg ervoor dat deze niet te laag hangt (minimaal 2,5 m hoogte) en niet in de buurt van apparatuur en lampen die warm worden (op minimaal 50 cm afstand). Versiering mag nooit het zicht op noodverlichting en vluchtwegaanduidingen belemmeren. Uiteraard hang je de versiering hoog genoeg op zodat niemand er tegenaan kan lopen.


«Terug

G4S traint jaarlijks 100.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad BVBN NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/