Maak je auto winterklaar

Maak je auto winterklaar

12-12-2019

De buitentemperatuur begint weer te dalen en zo af en toe moeten de autoruiten zelfs al ijsvrij gemaakt worden. Bij G4S Training & Safety geven we graag wat extra tips om veilig en voorbereid de weg op te gaan in de winterperiode!

Winterbanden

Heel actueel is momenteel de discussie over het nut van winterbanden. Experts zijn het er niet over eens of het in Nederland zin heeft om voor die paar dagen sneeuw per jaar te investeren in winterbanden. Feit is wel dat het rubber van zomerbanden veel stugger wordt als de temperatuur onder de 7 graden daalt. Dat rijdt veel minder comfortabel en vermindert de grip op het wegdek. Het zachtere rubber van een winterband zorgt dat je ook bij lage temperaturen grip houdt, ook als er geen sneeuw ligt. De diepe groeven van winterbanden voeren water bovendien veel beter af. Stijgt de temperatuur weer? Wissel dan op tijd terug naar zomerbanden, die hebben dan juist weer meer grip,  rijden comfortabeler en verminderen het brandstofverbruik.

Denk er wel aan dat je met een winterband niet per definitie veiliger bent, de veiligheid heb je altijd zelf in de hand. Pas daarom vooral ook je rijgedrag aan de omstandigheden aan in de winter!

Goede uitrusting

De meeste mensen zullen wel een ijskrabber in de auto hebben liggen. Maar denk ook eens aan de volgende hulpmiddelen en tips die het leven van een automobilist in de winter een stuk makkelijker kunnen maken:

  • Een anti-ijsdeken op je voorruit zorgt dat je veel minder hoeft te krabben.
  • Neem eten, drinken en een deken mee in de auto voor als je onverhoopt stil komt te staan en op hulp moet wachten.
  • Met een goede ijskrabber is het krabben van je ruiten een fluitje van een cent.
  • Echt geen zin om te krabben? Een speciale spray om de ruiten te ontdooien werkt ook goed.
  • Leg een zaklantaarn in je auto, in deze donkere maanden kan die goed van pas komen.
  • Met een vegertje maak je zonder de lak te beschadigen gemakkelijk het dak en andere besneeuwde oppervlakten van je auto schoon.
  • Maak in de winter niet alleen korte ritjes, je accu laadt beter op als je langere afstanden rijdt.
  • Gebruik ruitenwisservloeistof met antivries, dat voorkomt dat je je sproeiers niet kunt gebruiken.
  • Zet je auto liever niet op de handrem, die kan namelijk vastvriezen. Moderne auto’s hebben steeds vaker een elektronische handrem, die is niet gevoelig voor vorst.

Voorbereid de weg op

Hopelijk kom je veilig de winter door. Wil je nog beter voorbereid de weg op en bijvoorbeeld leren wat je moet doen als je met je auto water raakt? Bekijk dan onze trainingen Road Safety.


«Terug

G4S traint jaarlijks 100.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad BVBN NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/