Schuilt er een verborgen held in jou?

Schuilt er een verborgen held in jou?

25-11-2016

Verborgen helden. Zo nu en dan duiken ze op in het nieuws. Twee vissers en een toevallige passante redden onlangs vier kindjes uit een gezonken bakfiets. In diezelfde week wist een automobilist een klein kind uit een brandende auto langs de A20 te bevrijden. En afgelopen maandag nog reanimeerde de 34-jarige Ibrahim een baby op de motorkap. Gelukkig liep het in alle gevallen goed af. Maar, denk jij ook wel eens: ‘Wat zou ik doen in zo’n geval…?’

Mocht je ooit in een dergelijke noodsituatie terecht komen, is er met een beetje geluk iemand in de buurt met een EHBO of BHV-diploma. Iemand die kordaat weet te handelen. Maar hoe groot is die kans eigenlijk dat dat zo is? En wat nou, als jij de enige bent in de buurt? Weet jij dan hoe je moet handelen?

1 op de 33

Uit recent onderzoek van het Rode Kruis* blijkt dat ‘de hulpbereidheid van mensen zonder EHBO-kennis alarmerend laag is, met name in het geval van reanimeren’. Uit deze onderzoekscijfers blijkt ook dat slechts 3% van de Nederlanders beschikt over een geldig EHBO-diploma.
Stel je voor: er gebeurt een ongeluk en iemand moet bijvoorbeeld gereanimeerd worden. Dan is er dus maar 1 van de 33 omstanders die ‘officieel’ weet wat te doen totdat de hulpdiensten zijn gearriveerd. En zelfs dan blijkt er nog een kleine minderheid van die ‘EHBO-officials’ niet in actie te (durven) schieten.

Weet jij het (nog)?

Of je nou wel of geen EHBO/BHV-diploma hebt. Neem voor de zekerheid onderstaande tips even door. Het lijkt vanzelfsprekend, maar je weet nooit hoe je reageert in zo’n situatie.

 • Zorg ervoor dat jij, de omstanders en het slachtoffer veilig zijn
 • Ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert
 • Schud voorzichtig aan de schouders van het slachtoffer en vraag hoe het gaat. Als het slachtoffer niet reageert, dan is het waarschijnlijk bewusteloos.
 • Bel 112 voor professionele hulp en controleer de ademhaling. Zet de telefoon op luidspreker zodat je de aanwijzigingen kunt horen.

Reanimeren: zo gaat het

In het ergste geval moet je gaan reanimeren. Houd de luchtweg van het slachtoffer open en kijk, luister en voel maximaal 10 seconden. Gebruik hiervoor de ‘kinlift':

 • Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd naar achteren
 • Til de kin op met twee vingertoppen van de andere hand
 • Kijk, luister en voel of er ademhaling is

Geen ademhaling? Volg dan de volgende twee stappen (30 borstcompressie gevolgd door 2 beademingen). Herhaal de twee stappen totdat de professionele hulpverlening zegt dat je kunt stoppen.

Stap 1 - Start met 30 x borstcompressie:

 • Plaats je handpalmen op elkaar, midden op de borstkas
 • Duw ongeveer 5 cm in
 • Herhaal dit 30 keer in een tempo van 100 keer per minuut

Stap 2 - Beadem het slachtoffer 2 x:

 • Doe de ‘kinlift’ en kantel het hoofd naar achteren
 • Plaats je mond dwars op die van het slachtoffer
 • Beadem 1 seconde zo dat de borstkas omhoog komt
 • Laat het slachtoffer uitademen
 • Beadem in totaal 2 keer

Blijf deze twee stappen herhalen en onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk. En luister goed naar de instructies van de hulpverlener aan de andere kant van de lijn.

Het belang van reanimeren

Reanimatie is ontzettend belangrijk. Met de borstcompressie en beademing pomp je op een kunstmatige manier zuurstofrijk bloed rond in het lichaam van het slachtoffer. Als je dit goed doet kan het schade aan vitale organen beperken of voorkomen.

Wil je zeker zijn van je zaak? Tijdens een BHV-opleiding leer je hoe te reanimeren en hierbij een automatische externe defibrillator (AED) op de juiste wijze te gebruiken.

Bron: www.rodekruis.nl


«Terug

G4S traint jaarlijks 100.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad BVBN NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/