Sporten & EHBO: een goede combinatie

Sporten & EHBO: een goede combinatie

02-01-2019

Goede voornemens; wie heeft ze voor dit jaar niet gemaakt? Net als elk jaar, staat het goede voornemen “meer sporten/ meer bewegen” weer hoog op de lijstjes met goede voornemens. Wist je echter dat je met sporten ook een groot risico loopt op kleine ongelukjes? Een bal in het gezicht of een harde tackle bij voetbal of hockey, een verstuikte enkel bij het hardlopen of een schaafwond bij een valpartij met de fiets; een ongeluk zit in een klein hoekje! Tijdens de EHBO trainingen van G4S leren we je wat je in dit geval kan doen.

 

Sportblessures in Nederland
De meest actuele cijfers over sportblessures dateren van 2016. In dat jaar hebben zo’n 121.000 mensen de spoedeisende hulp bezocht vanwege een sportblessure. Het betrof hierbij vooral jongeren (tussen de 10 en de 24 jaar) en mannen. Als je kijkt naar de top 10 meest risicovolle sporten, dan zien we dat veldvoetbal de sporttak waarin de meeste blessures opgelopen werden:

 1. Veldvoetbal
 2. Bewegingsonderwijs
 3. Paardensport
 4. Hockey
 5. Wielrennen
 6. Zwemmen (blessures incl. tijdens zwembadbezoek)
 7. Vechtsport (incl. boksen)
 8. Motorsport/ autosport/ karten
 9. Mountainbiken
 10. Volleybal
Bron: Letsel Informatie Systeem (LIS) 2016

Voorkomen is beter dan genezen!
Voor alle sportblessures geldt: voorkomen is beter dan genezen. Hiervoor kan je de volgende dingen doen:

 • Bouw het sporten geleidelijk op door een trainingsschema te volgen dat past bij jouw leeftijd, conditie en sport
 • Start altijd met een warming-up
 • Doe spierversterkende oefeningen om kracht en snelheid te ontwikkelen.
 • Sluit het sporten altijd af met een coolingdown: uitlopen en/of rek- en strekoefeningen
 • Blijf regelmatig sporten.


Wat kan jij doen als iemand geblesseerd raakt?
De meest voorkomende sportblessures zijn blessures aan de schouder, arm of hand (waaronder letsel aan hand of vinger en de pols), blessures aan de heup, been of voet (waaronder letsel aan de enkel en letsel aan de voet/ tenen) en blessures aan hoofd, hals of nek. Bij al deze blessures, is het van groot belang dat je weet wat je moet doen om zo snel mogelijk te kunnen helpen. Tijdens de EHBO-training van G4S staan we hier uitvoerig bij stil. Je leert dan onder andere hoe je het slachtoffer kan benaderen, hoe je vast kan stellen wat het slachtoffer mankeert, hoe je verantwoord kan optreden bij botbreuken en wonden, et cetera.

Op veel sportlocaties, zoals zwembaden of sporthallen, zijn altijd mensen aanwezig met een EHBO diploma, maar helaas geldt dit niet voor álle sportlocaties in Nederland. Ben jij vaak op een sportterrein aanwezig als trainer, coach of supporter? Dan is het voor jou goed als je op de hoogte bent van EHBO en dat je zelf een EHBO-diploma haalt, zodat je weet wat je kan doen als een sporter zich blesseert. Heb je in het verleden een EHBO cursus gevolgd, maar is het allemaal een beetje weggezakt? Daarvoor biedt G4S EHBO herhalingstrainingen aan.


«Terug

G4S traint jaarlijks 100.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad BVBN NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/