Sporten en EHBO

Sporten en EHBO

13-05-2015

Sporten is gezond en vooral erg leuk om te doen. Je kan je hoofd lekker leegmaken en bovendien is bewegen goed voor je gezondheid. Maar bij sporten kunnen natuurlijk ook ongelukken gebeuren, een bal in het gezicht, een harde tackle of een schaafwond bij een valpartij met de fiets, het is zo gebeurd.

Bij zowel kleine ongelukken als grote ongelukken is het van belang dat je weet wat je moet doen om mensen zo go snel mogelijk te helpen. Om de schade te beperken bij een ongeluk is het erg belangrijk dat er altijd iemand aanwezig is op je sportlocatie die weet wat hij moet doen bij een ongeluk. Op veel sportlocaties, zoals zwembaden of sporthallen zijn mensen aanwezig die hun EHBO diploma hebben en dus kunnen helpen bij lichamelijk letsel. Helaas is niet op elke sportlocatie iemand aanwezig met een EHBO diploma. Het is dus voor iedere sporter belangrijk om te weten hoe hij EHBO moet toepassen. Toch heeft maar 2% van de Nederlanders een EHBO diploma.

Bereid je voor

Ben je vaak op of langs het sportveld te vinden omdat je bijvoorbeeld coach bent van een team? Dan is het voor jou belangrijk om er voor te zorgen dat je op de hoogte bent van EHBO en dat je je EHBO-diploma haalt. Heb je in het verleden ooit een EHBO cursus gevolgd maar is het allemaal een beetje weggezakt? Daarvoor bieden wij de EHBO herhalingscursussen aan.
Veel mensen weten niet wat ze moeten bij een ongeluk op het sportveld. Hieronder hebben we een aantal basistips:

Let op overig gevaar
Is het gevaar dat het ongeluk veroorzaakt heeft geweken of kan het hulpverleners nog in gevaar brengen?

Zorg dat je weet wat het slachtoffer mankeert
Zorg dat je goed weet wat voor verwondingen het slachtoffer heeft zodat je deze informatie aan de hulpdiensten kunt doorgeven.

Bel 112
Waarschuw de hulpdiensten altijd zo snel als mogelijk in het geval van een ernstig ongeval.

Zorg dat de toegangswegen vrij zijn voor de hulpdiensten
Zorg dat de hulpdiensten bij het slachtoffer kan komen. Verwijder alle obstakels en zorg er voor dat omstanders niet in de weg staan.
 


«Terug

G4S traint jaarlijks 100.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad BVBN NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/