Storingen 112 nog niet geheel uit te sluiten

Storingen 112 nog niet geheel uit te sluiten

12-09-2013

Storingen met alarmnummer 112 zijn nog steeds niet helemaal uit te sluiten. Dat zegt minister Ivo Opstelten (Justitie) woensdag in de Tweede Kamer.

Hij zei, tijdens een debat naar aanleiding van een recente storing in Brabant, dat er maatregelen zijn genomen om het aantal storingen tot een minimum te beperken.

"We hebben er alles aan gedaan, maar techniek is feilbaar en menselijke fouten kunnen worden gemaakt", aldus Opstelten. Al sinds 2009 wordt er gewerkt aan verbeteringen van de betrouwbaarheid van het alarmnummer.

Eerder dit jaar kwamen de Inspectie Veiligheid en Justitie en het Agentschap Telecom tot de conclusie dat 112 nog steeds onbetrouwbaar is.

Overleden

Met name een nacht in juni 2012 deed alarmbellen rinkelen. Toen overleden twee personen doordat 112 onbereikbaar was. Die nacht bleven 214 telefoontjes naar 112 onbeantwoord.

Zowel techniek als organisatie tonen zwakheden, concludeerden de inspecteurs. Ook was er in sommige gevallen sprake van menselijk falen. De storingsduur varieerde van 30 minuten tot 35 uur. 

Verantwoordelijkheid

Een van de grootste problemen bleek dat niet duidelijk is wie eindverantwoordelijk is voor het alarmnummer. Ook zit er in de structuur risico op verwarring en misverstanden en is er veel aan het systeem gesleuteld waardoor dat nodeloos ingewikkeld werd.

Als aanbeveling noemden de onderzoekers dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de regie strakker in handen moest nemen. Opstelten zegde toe de aanbevelingen over te nemen.

Teruggebeld

In augustus was er opnieuw een storing. In Brabant waren problemen met de alarmlijn, maar volgens Opstelten was 112 gewoon bereikbaar. De storing zat volgens hem verderop in de keten.

De minister zei woensdag tijdens het debat dat tegenwoordig onder meer telefoonverkeer bij storingen kan worden omgeleid. Ook worden mensen teruggebeld als zij er niet in slagen iemand in de alarmcentrale te bereiken.

PVV-Kamerlid Louis Bontes riep tijdens het debat de minister op om te voorkomen dat bij een eventuele overname van KPN de noodzakelijke infrastructuur in buitenlandse handen valt.

(Bron: www.nu.nl)

Bent u geïnteresseerd in een BHV Cursus? Schrijf dan nu in en klik op "Direct Inschrijven". Heeft u vragen? Neem dan nu contact met ons op via tel: 0318-640310 of per e-mail: trainingen@nl.g4s.com.


«Terug

G4S traint jaarlijks 100.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad BVBN NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/