Waarom is een rookmelder zo van belang bij brand?

18 oktober 2018

Oktober staat in het teken van de Nationale Brandpreventieweken. Het thema tijdens deze weken is ‘Hé, doe de deur dicht’, waarbij er extra aandacht is voor de risico’s van rookverspreiding. 

Daarnaast besteden de Nationale Brandpreventieweken aandacht aan het belang van rookmelders: het blijkt dat in 70% van de woningen een rookmelder is geplaatst, maar dat slechts 45% van die rookmelders werkt. En van alle rookmelders is slechts 35% op de juiste plek geplaatst én werkt deze.

Een rookmelder redt levens

Wist u dat ongeveer de helft van alle woningbranden geen branden zijn met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult? En dat de meeste slachtoffers bij een brand vallen door het inademen van rook? Rook bevat veel giftige gassen waardoor u snel in een diepe bewusteloosheid raakt. Dit is meestal binnen enkele minuten. Rookmelders zijn daarom van levensbelang! Ze geven u de tijd om te vluchten.

De beste plek voor een rookmelder

Plaats op elke verdieping een rookmelder tegen het plafond. Doe dit ook op de vluchtroutes, zoals bijvoorbeeld de ruimte waar slaapkamers op uit komen. Voor extra veiligheid is het aan te raden om rookmelders te plaatsen in alle slaapkamers, in de woonkamer en in de ruimte waar de wasmachine en –droger staan (mits dit niet de badkamer is). 

De rookmelder testen

De meeste rookmelders maken gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord en gaat het alarm af. Omdat de rookmelder afgaat als er rook bij de lichtbron komt, is het belangrijk om deze schoon te houden. Als er teveel stof ophoopt in de melder kan hij niet meer goed functioneren. Test daarom maandelijks of de rookmelder nog werkt. In de meeste gevallen zit er een testknop op de rookmelder. Het kan helpen om hiervoor een vast moment in te plannen, zoals de eerste maandag van de maand. De batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Tip: plak een sticker op de melder met de datum wanneer de batterij weer aan vervanging toe is. Op die manier weet je precies wanneer de batterij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een piepsignaal.

Deurprocedure

Als je denkt dat er achter een gesloten deur brand is, moet je de deur altijd op een veilige manier openen om zo een gevaarlijke situatie te voorkomen. Dit wordt de deurprocedure genoemd.

Deur controleren

Controleer met de rug van je hand de kieren van de deur door je hand van de bovenkant van de deur langs de randen naar beneden te bewegen. Je zou de eventuele brand moeten kunnen voelen door de hete lucht die door de kieren komt. Laat de deur dicht als je hete lucht door de kieren voelt, bonk hard op de deur en vraag luid of er nog iemand binnen is. Als je geen hete lucht door de kieren voelt komen, controleer dan met de rug van je hand of de deurklink heet is.

Veilig de deur openen

Om de deur veilig te openen, moet je geknield gaan zitten. Hierdoor zit je met je hoofd laag. Bepaal vervolgens aan de hand van de scharnieren waar je moet gaan zitten. Als je de scharnieren kan zien, draait de deur naar jou toe open. Zie je de scharnieren niet, dan betreft het een afdraaiende deur. Tijdens de BHV trainingen van G4S Training & Safety leren we je hoe je vervolgens beide soort deuren veilig kan openen.

Meer informatie?

Weet u wat u moet doen in geval van brand in uw woning of op uw werkplek? Meld u aan voor één van onze veiligheidstrainingen zoals de opleiding Kleine Blusmiddelen, de opleiding Brand, Alarmeren, Ontruimen en Communicatie of de BHV Basistraining. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op! Dit kan telefonisch op 088-2728657 of per mail via csd.ts@nl.g4s.com.


Powered by Froala Editor

GROOT AANBOD

aan veiligheidstrainingen

KWALITATIEVE LOCATIES

verspreid over het land

MAATWERK EN INCOMPANY

mogelijkheden voor jouw bedrijf

WERELDWIJD MARKTLEIDER

in veiligheidsdiensten

Advies nodig of speciale wensen?

We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

E-MAILADRES

NAAM

BEDRIJFSNAAM

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BERICHT