Wat is een defibrillator (AED)?

30 april 2019

In geval van een hartstilstand telt iedere minuut. Wanneer binnen zes minuten reanimatie plaatsvindt, is de kans op overleven groter. De ambulance is dan nog vaak onderweg, dus komt het aan op het handelen van de omstander(s). 

Op deze cruciale momenten is een automatische externe defibrillator (AED) onmisbaar. Wat is een defibrillator en hoe werkt dit levensreddende apparaat? In Nederland krijgen wekelijks ruim driehonderd mensen een hartstilstand. Vaak gebeurt dit buiten het ziekenhuis, in en om huis. Een defibrillator (ook wel AED genoemd) kan deze levens redden. Bij een hartstilstand lijkt het misschien alsof het hart helemaal stil staat. Meestal is dat helemaal niet zo. Omdat de hartkamers ongecontroleerd worden geprikkeld, trekken ze niet meer samen (ventrikelfibrilleren). Het AED kan dan het hart als het ware resetten, waardoor het weer normaal gaat kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Wat doet een defibrillator?

Een defibrillator wordt ingezet in geval van ernstige hartritmestoornissen of een hartstilstand. Het apparaat geeft een elektrische schok af, waardoor het hart van het bewusteloze slachtoffer weer kan gaan kloppen of in een normaal ritme komt.

Er bestaan twee soorten AED's, de volautomatische en halfautomatische. Beide apparaten doen eerst een meting: is er een verstoord hartritme en is het nodig om een schok af te geven? Zo ja, dan geeft de volautomatische AED automatisch een schok af. Bij de halfautomatische AED moet de hulpverlener zelf op de schokknop drukken.

Waar vind je een defibrillator?

Defibrillatoren zijn standaard aanwezig op plekken waar de kans op een noodgeval groot is, zoals een ziekenhuis. Maar wat als een hartstilstand op straat plaatsvindt en jij, als toevallige omstander, eerste hulp moet verlenen? Waar vind je dan een defibrillator?

Op veel publieke locaties, zoals winkelcentra, bedrijven of sportclubs, zijn defibrillatoren aanwezig. Particulieren kunnen ook een AED aanschaffen, waarmee ze de hartveiligheid in de buurt vergroten. Dit kan bijvoorbeeld via www.buurtaed.nl. Deze AED's hangen vaak op een centrale plek in de wijk, herkenbaar aan een groen bord met een wit hart erop. Na aanmelding van de AED bij het reanimatie-oproepsysteem krijgen burgerhulpverleners − in geval van nood − een oproep om het apparaat zo snel mogelijk te brengen.

Hoe gebruik je een defibrillator?

Bij een hartstilstand komt er veel op de omstander(s) af. Wat moet je doen? Kijk eerst of het slachtoffer aanspreekbaar is en nog ademt. Bel dan meteen 112. Begin zo snel mogelijk met reanimatie: 30 borstcompressies en 2 beademingen. Als de AED arriveert, doe je het volgende*:

  1. Verwijder de bovenkleding van het slachtoffer om de borstkas te ontbloten.
  2. Plak de twee elektroden op de borstkas, waarna de hartmeting kan plaatsvinden.
  3. Het apparaat vertelt vervolgens wat nodig is: ga door met reanimeren of druk op de schokknop (een volautomatische AED dient zelf de schok toe).

* let op: soms kunnen instructies van AED apparaten licht van elkaar verschillen

BHV-cursus

Iedereen kan een defibrillator gebruiken, want het apparaat geeft duidelijk gesproken instructies. Wil je graag voorbereid zijn? Volg dan een BHV-cursus, waarin het gebruik van de AED uitgebreid aan bod komt. 

Video: reanimeren in 6 stappen

Kom jij in de situatie waarbij iemand gereanimeerd moet worden? Probeer in ieder geval iets, want je kunt in principe niks fout doen! Dit is een belangrijke boodschap tijdens de BHV, EHBO en Reanimatie & AED trainingen van G4S. Lees het kennisartikel en bekijk in deze video hoe te reanimeren in 6 stappen.

Powered by Froala Editor

GROOT AANBOD

aan veiligheidstrainingen

KWALITATIEVE LOCATIES

verspreid over het land

MAATWERK EN INCOMPANY

mogelijkheden voor jouw bedrijf

WERELDWIJD MARKTLEIDER

in veiligheidsdiensten

Advies nodig of speciale wensen?

We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

E-MAILADRES

NAAM

BEDRIJFSNAAM

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BERICHT