Wat te doen als je met de auto in een hoosbui belandt?

Wat te doen als je met de auto in een hoosbui belandt?

23-01-2020

Een hoosbui in het verkeer kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Neem geen onnodige risico’s en ga niet de weg op als er storm is voorspeld. Als je echt niet anders kunt of je wordt overvallen door noodweer in het verkeer dan helpen deze 5 tips je hopelijk veilig thuiskomen. 

Tijdens een hoosbui of wolkbreuk valt er in korte tijd heel veel regen binnen een klein gebied. Bij een stortbui is de capaciteit van rioleringen vaak onvoldoende, waardoor hemelwater niet snel genoeg afgevoerd wordt en straten onder water komen te staan. Deze wateroverlast kan voor ernstige verkeershinder zorgen. Tijdens een hoosbui is bovendien het zicht sterk verminderd. Deze situaties zijn niet te voorkomen, wel kun je je er zo goed mogelijk op voorbereiden.

1. Vaart minderen

Pas in een hoosbui direct je snelheid aan. Neem ook meer afstand tot weggebruikers voor je. Zo heb je meer tijd om te reageren als er iets gebeurt. Je auto heb je ook beter onder controle bij een lagere snelheid. Fors je vaart minderen dus!

2. Zet je verlichting aan

Zet bij noodweer altijd direct je verlichting aan. Het zicht is slecht en verlichting zorgt ervoor dat je voertuig beter zichtbaar is voor andere weggebruikers. Bovendien heb je zelf beter zicht op de weg met verlichting aan. Als je echt niets meer ziet, zet dan je alarmlichten aan. Zo waarschuw je andere weggebruikers voor een gevaarlijke situatie.

3. Ga niet inhalen

Blijf zoveel mogelijk op je eigen rijbaan bij een hoosbui. Het zicht tijdens een wolkbreuk is vaak zeer slecht. Manoeuvres op de weg, zoals een andere weggebruiker inhalen, worden hierdoor vaak niet goed opgemerkt of ingeschat. Inhalen zorgt voor een boeggolf (opspattende stroom water) of een verraderlijke zuigkracht naast een vrachtwagen. Dat levert extra gevaarlijke situaties op. Het is dus verstandig om niet in te halen bij noodweer.

4. Zoek een parkeerplaats op

Word je overvallen door een wolkbreuk? Ga dan zeker niet op de (snel)weg stilstaan. Dit is levensgevaarlijk! Probeer een parkeerplaats te vinden en wacht daar tot de stortbui over is. Alleen als het echt niet anders kan, zet dan je voertuig - met alarmlichten aan! - op de vluchtstrook. Houd er rekening mee dat de vluchtstrook eigenlijk geen veilige plek is om stil te staan. Zeker bij slecht zicht en als je in de auto blijft zitten. Rijd liever door naar een parkeerplaats.

5. Voorkom aquaplaning

Staat er veel water op de weg? Rijd daar dan rustig door heen om aquaplaning te voorkomen. Bij aquaplaning ontstaat er een waterlaag tussen je autoband en het wegdek. Je hebt hierdoor geen grip meer op de weg en je auto raakt zelfs onbestuurbaar. Dit gebeurt als je te hard over water heen rijdt. Gaat de auto toch glijden? Haal dan je voet rustig van het gas af, trap de koppeling in en houd je stuur recht. Vooral niet remmen of een richting uit sturen! Wacht hiermee tot je weer grip op de weg hebt. Zo voorkom je dat je auto in een slip raakt. Als je auto toch begint te slippen, blijf kijken en sturen in de richting die je uit wilt.

Wil je nog beter voorbereid de weg op en leren wat je moet doen als je bijvoorbeeld met je auto in een slip of te water raakt? Bekijk dan onze trainingen Road Safety.


«Terug

G4S traint jaarlijks 100.000 cursisten

G4S voldoet aan de belangrijkste richtlijnen en kwaliteitseisen

CCV ISO Certificering Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgende Nederlandse Reanimatie Raad BVBN NIKTA Het Oranje Kruis Nederlands Bureau Brandweerexamens/ NEN Commissie/